sunnuntai 30. elokuuta 2015

Hienostunutta makua

Hevosenlanta teki tehtävänsä ja vanhat puskat intoutuivat kesätunnelmaan. Raadoilta näyttäneet karviaset pukkaavat tuoretta oksaa ja vanhat risut pursuilevat marjaa. Pakkasessa sitä on tähän saakka säilötty ihan siltään, mutta kokeiluvietti ajaa aina myös uusia makuelämyksiä päin. Viimeiseen viinimarjamehumaijalliseen kopsahti litra ja kas mehun kirpeys pyöristyi ja virittyi aivan uusille ulottuuvuksille. Sen ilon jälkeen piti ryhtyä kaivelemaan muitakin tapoja hyödyntää karviasta. Ja niin löytyi liki täydellinen hillo: kilo karviaisia, puoli kiloa hillosokeria, puoli desiä vettä ja kardemummaa! Se maku suorastaan huutaa pannukakkua kaverikseen. Ehkä myös kukallista teeastiastoa hopeisine sokeriottimineen. Mutta jospa se riittäisi, että pöydässä on hienostuneita makuja. Jätetään muu koreilu sikseen.

Lämpöpenkki ja raksa elävät rinnakkaineloa. Kurpitsat vahvistavat syksyn tuntua, vaikka väri onkin vielä hailakka. Jospa syyskuu olisi niille armollinen.




 

lauantai 15. elokuuta 2015

Apua, papua ja mehustusta


Ilmojen puolesta kesä on kuumimmillaan. Kaikki paitsi kurpitsat ovat kuitenkin aloittaneet laskeutumisen syksyyn. Sato kypsyy kerättäväksi ja pörriäiset puuhailevat ympäri tonttia sulassa sovussa varastojaan täydentämässä.

Puutarhurin mehumaija hohkaa keittiössä ja pitää kuumuutta yllä. Härkäpapua syödään hyväksi havaitulla reseptillä: ryöpättyjä ja kuorittuja papuja lillutellaan valkosipulilla ja yrteillä maustetussa öljyssä jääkaapin viileydessä yön yli.





keskiviikko 12. elokuuta 2015

Y-Ö-K

Kylmän kesän vielä kestää, mutta tuhohyönteiset onkin sitten eri juttu. Kutsumattomat vieraat on kuin isku vasten kasvoja. Uutena tuttavuutena esittelyssä: sipulikärpänen. Entuudestaan tuntematon, mutta nyt jo siis arkkivihollinen. Sipulit se oli vienyt liki kaikki ja oli jo puskemassa kohti valkosipuleita, kun tarhuri heräsi ongelmien edessä. Nyt on kaikki nostettu ja jokunen oli säästynyt tältä vitsaukselta kuin ihmeen kaupalla.

Pikainen tutkinta kertoi, että tuhkasta voisi olla apua. Ja penkin vaihdoksesta. Mutta mistä ne tuli? Mistä? Voiko näistä enää istuttaa omaa kantaa vai onko ostettava uudet talvivalkosipulit? Häh? Argh!



 

 

perjantai 7. elokuuta 2015

Polut kapenee

Keväällä ei koskaan malta tehdä tarpeeksi leveitä polkuja kasvustojen väliin. Myös siemenpussien ehdottamat taimivälit tuntuvat naurettavan suurilta. Mutta sitten...






... oi ihana, ELOKUU!
Kaiken nuivahtelun ja palelun jälkeen kesä näyttää vihdoin mahtinsa kasvustojen suhteen. Härkäpapu nousee rinnan korkeudelle, kurpitsa karkaa sille näytetyltä paikalta, krassi punkee tomaattien sekaan, jotka kasvoivat basilikoille niin hyvän piilon, että niitä on liki mahdotonta enää löytää. 


Muistiinpano: viidakkokurkku ja kurpitsa eivät sovi yhteen, koska kurkkua on hankala tarkastella karanneen kurpitsakasvuston seasta. Perunat on nostettava paremmin, koska ne kasvavat sieltä täältä ja aivan vääristä penkeistä.