tiistai 31. toukokuuta 2011

Kurpitsat ja kurkut ovat nyt saaneet paikkansa penkeistään. Kesäkurpitsoita ja avomaakurkkuja on kosolti ja sitä sun tätä. Talvikurpitsoista on paikallaan viime vuotiseen tapaan Butternut ja uutuutena Red Kuri. Toivottavasti ne alkavat pöyhkeillä nopeasti, että saadaan rosoisuus peittoon. 


Kurpitsatunkiosta löytyi valtavien rikkaruohojen ohella myös pikkuinen lisko. Ja se tuntui olevan koko ajan siellä missä talikkokin. Tai sitten siellä asui niitä kokonainen yhdyskunta. Onneksi palstalla kasvaa rikkaruohojen ja eläinystävien lisäksi jo jotain muutakin.







lauantai 28. toukokuuta 2011

Palstalla joku oli haukannut pari tulppaania ja latvonut toisen humalan. Aitaamiselle taitaa sittenkin olla tarvetta. Toisaalta parvekkella luulisi taimien olevan turvassa, mutta siellä vaanii varsin viekas latvoja. Alla esimerkkejä latva-artisokan, paprikan, vesimelonin ja kurkun syönnistä. Taitaa olla aika harhauttavalle torjunnalle eli heinää ja ruohoa ripeästi kissan tarpeisiin tai jäämme vaille satoa. 

Nämä surulliset kuvat vahvistavat taimikateutta, joka iskee torilla taimimyyjien kojuilla. Lämpö, valo, vesi ja lannoitus ovat ammattilaisilla tietysti lutuisen tasaista. Oma tarhamme on vielä yksi yrityksen ja erehdyksen tyyssija, jossa ihastellaan pieniä onnistumisia vailla suuria tulostavoitteita. Ehkä on hyvä pysytellä tuottavuusohjelmien ulkopuolella sittenkin aivan tietoisesti, ettei hyviä projekteja keskeytetä vain tuottavuutta silmällä pitäen. 



keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Kurpitsat, kurkut ja kesäkurpitsat ovat hyvän kokoisilla taimilla. Maata kääntäessä mieli arpoo kesäkuun kymmenennen ja harson välillä. Parvekkeella alkaa tila loppua (sekä taimipoteilla ja taimipoteissa) ja harsottu peruna ja harsoamaton härkäpapu nousevat jo. Niistä saa siis virikettä varhaisistutuksiin, mutta maltti lienee valttia näissä hommissa. 


Palstalaisen päivät ovat nyt täyteläiset. Maankääntämistä ja vuohenputkitaistelua linnunlaulukonsertin säestyksellä. Onneksi välillä ripsii vettä, että tulee pidettyä taukoa ennen kuin alkaa pyörryttää.


Tulppaanit alkavat olla ohi, mutta vielä niistä saa palasen hollannin tunnelmaa.







tiistai 24. toukokuuta 2011

Vattu sai viikko sitten vähän kyytiä, kun sen juurella kasvava vuohenputki kohtasi vihdoin kunnon vastuksen. Osittain. Vattu ylös, maa sihtiin ja vuohenputket pois juuriaan myöten. Mutta tätä saattiin tehtyä vasta neljännes penkistä. Sitten lopppui voimat ja alkoi sade- ja matkailukaudet ja maatakin on vielä kääntämättä ja penkkejä laittelematta. Toivottavasti putki ei ole vallannut vielä koko alaa takaisin, sillä palaamme taisteluun aivan tuota pikaa. Viimevuotisille kitkuille ja maanpeittämislle (sanomalehdillä ja katteella) oli putkiystävämme nauranut makeasti ja putkahtanut entistä vahvemmin takaisin pintaan.

Mutta alla saanen esitellä: Bataatti. Tuo ihmeellinen mukula.


tiistai 10. toukokuuta 2011

Keväällä, kun lumet olivat vielä maassa ja jään peite piti otteessaan, heräsi bataattimania. Siis tutkailujen tuloksena ajauduimme haaveilemaan omista bataateista. Taimiviljelmämme on jaettu kahteen osoitteeseen ja tänään tuli tieto, että nyt se on bataattiemo pikkuisen silmun kylkeens pyöräyttänt. 

Tämä ihme on siis saatu aikaan niin, että bataatti on nyt kuukausi tolkulla kököttänyt mullassa versoaan odottelemassa. Yritimme myös sitä konstia, jossa bataatti laitetaan veteen lillumaan. Se kyllä otti aika pian homeen pintaan, joten siitä luovuttiin jo alkumetreillä.

Viis siitä saammeko bataattikeittoa. Tämä on ilon ja onnen päivä. Toivottavasti saamme nähdä tämän köynöstäjän kukassaan. 

Täällä, toisaalla, kuunnellaan maissin kasvua. 




sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Talven patoutunut palstailun tarve on nyt tyydytetty reippaalla työnteolla. Palsta-alueen talkoot, maankääntöä, kakan levitystä, kukkapenkin siivousta, perunan ja härkäpavun (jota ei ole koskaan liikaa) ynnä humalan istutusta, maissipellon pohdintaa, kriikunan oksien harvennusta, dyykkausta, kompostin tutkailua ja kuorikatteen levitystä.

Punoittava naama on syytä läärätä vilvoittavalla aloeveralla, sillä puuhaa riittää. Suunnitelmat on hiottava valmiiksi, koska nyt se alkaa. Todella alkaa. 
















Hulinan keskellä pääsimme seuraamaan kevätmuuttoa pöntön reunalla. Lintupariskunta tutkaili asumismahdollisuuksia. Toivottavasti ovat tarpeeksi hoikkia asumukseen. Vähän piti ainakin toisen pyristellä mahtuakseen aukosta sisään.